Residential

A rocky start plagued the building, with the initial crew replaced halfway through. Years later, Newmark Constructions and Partridge tackled the dormant project. Auditing the exposed, deteriorating structure cutting into concrete, strengthening slabs, and redesigning for a relocated pool posed significant challenges. Partridge’s engineering addressed three key areas: verifying existing structure, adapting partially built elements, and designing new sections. Collaborating with architect and builder, the team masterfully blended new construction with the refurbishment of a 19th-century sandstone cottage, even incorporating a suspended play structure. This marriage of old and new presented challenges, but strong teamwork ensured each obstacle was overcome. The result: a stunning residence that seamlessly combines tradition and the unconventional.

This Northcote house is a beautiful reflection of environmental sustainability. Using cross laminated timber (CLT) as the main floor, wall and roof elements, this house has set the standard in significantly reducing its carbon footprint compared to its neighbours thanks to all of the carbon that is sequestered  away in the timber. The lightweight nature of CLT and off-site fabrication meant the house could be rapidly assembled with just a small site team. Added to that, with the concealed CLT connections ,the CLT panels could be exposed as a feature, showcasing a clean and simple structural  form whilst giving the home a ‘natural’ feel. With a CLT structure and the use of recycled bricks, the house provides a unique quality of living! Partridge were engaged to carry out the structural analysis on the building and to design and certify the structural safety and performance of the building. We ensured the CLT was used efficiently by even pushing one of the upper storey CLT walls to act as both a wall and a deep beam in order to create a large open space on ground level without the need for conventional steel support structure. Partridge was also engaged to provide civil design and documentation including the inground stormwater drainage requirements.

Working in close collaboration with architect Rolf Ockert, Partridge carried out the structural design for a complex, primarily concrete house in South Coogee, situated above a ravine over the ocean. The lower ground slab was designed to be suspended approximately 6m across the ravine, and relies on some support from an existing masonry sea wall. The architecture involved challenging angles, large cantilevers, and highly detailed exposed concrete with cast in services, rebates for glazing, and nearly every column being a different geometry. Winner of CIA Award for Excellence, Residential Buildings.

Celebrating the remarkable achievement of clinching the NSW and National Award for excellence in concrete design for the fifth consecutive time, we proudly present Treetops House. This two-story marvel, showcases the beauty of concrete with off-form walls, a concrete roof, polished floors, and a gravity-defying stair. Innovative techniques in conventionally-reinforced concrete achieved remarkable spans. Precision planning allowed for a 9m clear span, expressed joints, and seamless integration with other materials. The central stair is a visual masterpiece, while careful reinforcement design ensures longevity and minimal maintenance. The building’s thermal mass, combined with hydronic heating in the topping slabs, reduces energy consumption. The construction also prioritised preserving large trees on the site, ensuring they thrive for years to come. Treetops House is more than just a home; it’s a testament to to concrete’s possibilities, craftsmanship, and innovation, harmoniously nestled in the treetops and landscape.

Partridge provided the roof and stormwater design to the multi-level residential development in Mosman. The project involved working closely with the architect in order to document suitable drainage provisions to the intricate roof design. The stormwater system was conceptually documented and approved for the development application and then a detailed design approach was taken for the construction certificate application.

View More Projects

Bronte Sisters

Bronte Sisters

Vaucluse Residence XVI

Vaucluse Residence XVI

Crown Street Terrace

Crown Street Terrace

Bronte House

Bronte House

Reflections of 2023

Reflections of 2023

Double Bay House

Double Bay House

Northbridge House

Northbridge House

Paperbark Bondi

Paperbark Bondi

Pocket Passiv

Pocket Passiv

Vaucluse Residence XV

Vaucluse Residence XV

Vivid Sydney

Vivid Sydney

HALO – A Kinetic Work of Art

HALO – A Kinetic Work of Art