PROJECT Collins Beach House

ARCHITECT Tobias Partners

BUILDER The Construction Connection

LOCATION Manly NSW

The Collins Beach House appears effortlessly integrated into its coastal surroundings. This architectural marvel appears effortless, but meticulous planning went into its design. The unusual site with its angled layout and nearby properties posed challenges. The architects, engineering team and builder worked together in devising a three-volume design approach to overcome the site’s constraints. This solution offered flexibility in layout while maximising views and respecting neighbouring properties. Precise structural analysis by the engineering team ensured the safe and stable support of each volume, considering factors like loads, wind conditions, and bushfire resistance. The builder then translated this analysis into reality, utilising off-form concrete for a unique aesthetic. A remarkable feat of engineering is the first-floor wall, which acts as a beam – providing structural support while also being a distinctive design element.

More Featured Projects

,